Nieuwe raadzaal Heerhugowaard in gebruik
Breddels Architecten
Nieuwe raadzaal Heerhugowaard in gebruik

Nieuwe raadzaal Heerhugowaard in gebruik

De nieuwe raadzaal van de gemeente Heerhugowaard is 18 april jl. officieel in gebruik genomen.

Niet alleen heeft de raadzaal een nieuwe inrichting maar is er ook een nieuwe manier van vergaderen geïntroduceerd. In de nieuwe situatie zitten de raadsleden in twee groepen tegenover elkaar volgens het "lagerhuismodel". Overigens niet verdeeld in collegepartijen tegenover oppositiepartijen.

Raadsleden kunnen door middel van drie interruptiemicrofoons het woord voeren, waarbij zij van hun plek naar voren moeten lopen. Een situatie vergelijkbaar met de discussies in de plenaire zaal van de Tweede Kamer.

De aanwezige grote videowall biedt de mogelijkheid om onderwerpen en discussies visueel te ondersteunen. De nieuwe inrichting biedt ook meer ruimte aan de publieke tribune. Die kan makkelijk uitgebreid worden als dat nodig is. Ook is de zaal makkelijk aan te passen aan andere situaties, en dus ook bruikbaar voor andere organisaties.

Nieuw is ook de open verbinding naar de rest van het gemeentehuis. De muur naar de binnentuin is weggehaald en er is een open verbinding zonder deuren naar de foyer van het gemeentehuis. Mede hierdoor is de publieksruimte gezelliger en aantrekkelijker geworden. Dit was ook een van de wensen vanuit de gemeente wat Breddels Architecten heeft meegenomen in het ontwerp.