Vorige
Museum Geochron, Den Helder
Breddels Architecten
Vorige
Museum Geochron, Den Helder

0373

Nieuwbouw

Opdrachtgever
Tirpart Adviesgroep BV

Ontwerp
Paul Breddels, Fred de Rijcke

BVO
1.600m2

Start ontwerp
2000

Deel dit project
Specificatiesspecificaties

0373

Nieuwbouw

Opdrachtgever
Tirpart Adviesgroep BV

Ontwerp
Paul Breddels, Fred de Rijcke

BVO
1.600m2

Start ontwerp
2000

Museum Geochron, Den Helder

In het Geochron, een museum in de duinen van Noord-Holland, wil de gemeente Den Helder een tentoonstelling en platform over de ontwikkeling van de aarde en de bijzondere biodiversiteit van het landschap in Noord-Holland creëren. De educatie- en animatievoorziening zal zowel scholen als groepen toeristen gaan trekken.

Voor het ontwerp van het museum werd een spiraalvormige ammoniet*, aangespoeld op het strand, als inspiratiebron gebruikt. Op de begane grond bevinden zich o.a. de bezoekersentree, educatieve werkruimten, facilitaire ruimten, een 'Big Bang' theater en expositieruimte. Vanaf de begane grond wordt de bezoeker via een geologische tijdreis, over steeds verschillende vloerniveuas, hoger en dieper het gebouw ingevoerd. Iedere belangrijde periode uit de tijdspiraal is een geologische laag/vloerniveau met bijbehorende fossielen. Bovenaan in het gebouw (en aan het eind van de tijdspiraal) is een expositie over de ontwikkeling van de mens te vinden. Een koffiehoek met een zicht op de lager gelegen expositieruimte en een schitterend uitzicht over het water en landschap. Nog een niveau hoger is een expositieplatform over het ontstaan van de Hollandse landschappen te vinden met daarboven een uitzichttoren.

Het gebouw heeft een glazen plint met daarboven een schuin liggende ammonietgevel van koper of staalplaat. De rechte verticale gevels worden uitgevoerd in stucwerk. De hoge expositieruimte met vide heeft een skelet van houten gelamineerde spanten.

Voor de totstandkoming van dit project zal veel creativiteit in de ontwikkeling van concepten en in de organisatie worden gestoken. Ook de formule zal zich inhoudelijk moeten onderscheiden van talloze andere science-centers. Hiervoor is aan de plannen het thema 'toekomst' toegevoegd: Bezoekers zullen op speelse en indringende wijze worden geconfronteerd met de toekomstige effecten van ons gedrag. Uitgaande van de displays met een hoge belevingswaarde worden de oplossingen aan het publiek getoond. Ook zal worden ingegaan op de wijze waarop de mensen thuis en op hun werk het leven kunnen veraangenamen terwijl ze bijdragen aan een meer duurzame wereld.

Vanaf het parkeerterrein tot aan de koffiehoek met uitzicht over de duinen, vormt deze spiraalvormige ammoniet een letterlijk meeslepend verhaal.




* Een ammoniet is een gekamerde schelp van een uitgestorven inktvisachtige. Ammonieten behoren met hun opgerolde schelp tot de fraaiste fossielen. Het zijn de resten van een uitgestorven groep inktvissen.  De naam is afkomstig van de Egyptische god Ammon. Ammonieten lijken op de opgekrulde ramshorens waarmee Ammon werd voorgesteld. Ammonieten zijn in de loop van de geschiedenis snel geevolueerd.

Toon de locatie op de kaart Verberg de kaart

Publicatie uit ZKA Trefpunt 11 2002