Vorige
Rundveemuseum Aat Grootes, Aartswoud
Volgende
Breddels Architecten
Vorige
Rundveemuseum Aat Grootes, Aartswoud
Volgende

0830

Nieuwbouw

Opdrachtgever
Stichting Rundveemuseum Aat Grootes

Ontwerp
Fred de Rijcke

Fotograaf
Dick Breddels

BVO
490m2

Start ontwerp
December 2008

Start bouw
Januari 2012

Oplevering
November 2012

Deel dit project
Specificatiesspecificaties

0830

Nieuwbouw

Opdrachtgever
Stichting Rundveemuseum Aat Grootes

Ontwerp
Fred de Rijcke

Fotograaf
Dick Breddels

BVO
490m2

Start ontwerp
December 2008

Start bouw
Januari 2012

Oplevering
November 2012

Rundveemuseum Aat Grootes, Aartswoud

Een droom die na jaren uitkomt. Een ‘levend’ museum waarin tal van bedreigde oude Hollandse rundveerassen door raszuivere fok voor ondergang worden behoed.

Breddels Architecten ontwerpt het rundvee museum wat in meerdere opzichten een bijzonder project is. Er worden raszuivere runderen gefokt en deze dieren worden verzorgd door mensen met een verstandelijke beperking die op hetzelfde terrein wonen.

Op het bestaande erf rondom een monumentale Westfriese stolpboerderij zal medio januari 2012 worden begonnen met de bouw van een heuse potstal. Een potstal is een stal waarbij de mest op gezette tijden wordt bedekt met een nieuwe laag stro. Door deze manier van werken komt het vee steeds hoger te staan. Als het mengsel van mest en stro een bepaalde hoogte heeft bereikt, wordt de stal geleegd. De ondertussen goed aangestampte en gerijpte mest wordt verspreid over kavels die worden gebruikt voor de akkerbouw.

De potstal zal voorzien worden van een educatief centrum, hier zal tevens koffie en ijs verkocht worden om het museum, dat het zonder subsidies moet redden, draaiende te houden. Naast de potstal komt er nog een overkapping en kleine kas bij het rundveemuseum. De bestaande Westfriese stolpboerderij zal volledig gerenoveerd en voorzien worden van appartementen, waar mensen met een verstandelijke beperking kunnen wonen.

De streekeigen stijl wordt kenmerkend voor de bouw van de potstal, zwarte horizontaal gepotdekselde houten delen op een rode bakstenen plint. Het educatieve centrum, met de uitstraling van een hooimijt, is daarentegen opgebouwd uit verticaal gemonteerde delen. De openslaande deuren en ronde glas in lood ramen maken het beeld compleet.

 

Toon de locatie op de kaart Verberg de kaart