Vorige
Gran Flora Veiling Holambra, Brazilië
Volgende
Breddels Architecten
Vorige
Gran Flora Veiling Holambra, Brazilië
Volgende

1060

Nieuwbouw

Opdrachtgever
Cooperativa Veiling Holambra

Ontwerp
Paul Breddels

BVO
45.590m2

Start ontwerp
December 2012

Start bouw
Juni 2013

Oplevering
Juli 2014

Deel dit project
Specificatiesspecificaties

1060

Nieuwbouw

Opdrachtgever
Cooperativa Veiling Holambra

Ontwerp
Paul Breddels

BVO
45.590m2

Start ontwerp
December 2012

Start bouw
Juni 2013

Oplevering
Juli 2014

Gran Flora Veiling Holambra, Brazilië

Begin december 2012 ontving Breddels Architecten een mail uit Brazilië. Of we geïnteresseerd waren in een project, ongeveer zoals het groothandelscentrum van Plantion in Ede, wat toen bijna 3 jaar operationeel was. Nog geen twee weken later, de week voor kerstmis, waren we ter plekke, analyseerden we de opgave, de huidige situatie en de mogelijkheden.

De nog nieuwe veiling Holambra (2009) was toen al bijna 90.000 m² groot, helder ontworpen en snel groeiende. Er was behoefte aan een groothandelscentrum (Cash & Carry) als aanvulling op de veiling om de positie als marktplaats te versterken. Er werden nu alleen producten van de coöperatieleden geveild en voor een "one stop shopping marktplaats" diende het assortiment uitgebreid te worden met veel meer producten van elders, zowel bloemen, planten als hardware (accessoires).

We onderzochten 3 variant locaties en ontwikkelden een concept wat we na 3 dagen aan de board presenteerden. Het concept kon in 2 of 3 fases worden uitgevoerd met een flexibiliteit die de nu nog onbekende toekomstige ervaringen zouden moeten kunnen opvangen. Daarbij maakten wij gebruik van de natuurlijke accidentering van het terrein door zowel het parkeren als het laden onder het centrum te laten laatsvinden. Grote voordelen hiervan zijn de relatief koele en droge laadruimte, de korte looplijnen zonder dat er auto's in het centrum zelf hoeven te zijn en het feit dat de kopers in het hart van het centrum binnenkomen.

Andere essentiële ontwerpaspecten zijn het feit dat we de buitenplanten (Plantas Ornamentais) niet los voor het gebouw, maar juist geïntegreerd in het gebouw hebben met een beweegbaar dubbel dak voor zowel schaduw als regen. Voor de gelijkwaardigheid van die bouwdelen hebben we een speciale gevel ontworpen, in eerste instantie met een natuurlijke uitstraling van bamboe breezes.

Nader onderzoek leerde ons echter dat deze gevel binnen twee jaar al armoedig zou ogen door de enorme zonbelasting, zodat we stalen wingprofielen hebben ontworpen in 7 tonsurton kleuren met af en toe een bedrijfsoranje ertussen. Deze breezes bevinden zich op onregelmatige afstanden van elkaar zodat er een levendig en dynamisch beeld ontstaat.

In januari 2013 ontvingen wij het heugelijke bericht dat ons concept omarmd werd en we konden beginnen met de uitwerking.

In februari 2013 reisde ik opnieuw naar Brazilië om het ontwerp te presenteren. Een maand later alweer opnieuw, maar dit keer samen met onze technisch projectleider teneinde de plaatselijk beschikbare bouwtechniek te onderzoeken om het ontwerp daarop verder uit te kunnen werken. Als voorbeeld een bouwstramien voor dubbele T-liggers waar ze niet, of te duur te verkrijgen zouden zijn.

Op dat moment ontmoetten we ook onze aardige Braziliaanse collega architect die het vergunningentraject en dagelijkse bouwbegeleiding op zich zou nemen. Er zouden nog 2 vervolgbezoeken volgen voor afstemming en implementatie van de gebruikerswensen.

 

 

Toon de locatie op de kaart Verberg de kaart