Vorige
Nic. Oud Direct Mail, Heerhugowaard
Volgende
Breddels Architecten
Vorige
Nic. Oud Direct Mail, Heerhugowaard
Volgende

0419

Nieuwbouw

Opdrachtgever
Nic. Oud B.V.

Ontwerp
Paul Breddels, Fred de Rijcke

Aannemer
Bouw- en Beton Techniek Nederland BV (BBTN)

BVO
20.000m2

Start ontwerp
2001

Start bouw
Juli 2002

Oplevering
Oktober 2003

Deel dit project
Specificatiesspecificaties

0419

Nieuwbouw

Opdrachtgever
Nic. Oud B.V.

Ontwerp
Paul Breddels, Fred de Rijcke

Aannemer
Bouw- en Beton Techniek Nederland BV (BBTN)

BVO
20.000m2

Start ontwerp
2001

Start bouw
Juli 2002

Oplevering
Oktober 2003

Nic. Oud Direct Mail, Heerhugowaard

“Ik heb 10 productielijnen en daar moet helaas ook nog een gebouw omheen”.

Deze openingszin van onze opdrachtgever gaf goed weer wat het functionele niveau van het nieuwe werkgebouw zou moeten zijn.

De bouwlocatie in Zandhorst III lag prachtig aan het water en was eigenlijk bedoeld voor meerdere kleinere bedrijven. Daarom had de gemeentelijke stedenbouwkundige aanvankelijk enige scepsis om deze kolos van 20.000 m² op deze plek te huisvesten.

Als architect bekleden wij een spilfunctie in het spanningsveld tussen de functionele wens van de opdrachtgever en de kwaliteit van de openbare ruimte. Alleen een blikken jasje om de machines zou deze mooie plek, maar ook hun mooie bedrijf geen recht aan doen. Gelukkig bleek onze opdrachtgever met de juiste argumenten goed te overtuigen dat het puur functionele programma toch beter “een onsje meer” zou moeten zijn.

Het werd een groot en lang gebouw, goed geproportioneerd en zwevend op het maaiveld middels een glazen plint die ook nog eens heel functioneel is. De bedrijfshal, waar zo’n 130 tot 150 medewerkers een groot deel van de dag in vertoeven, staat voortdurend in contact met de buitenwereld. Daarnaast is het lange gebouw opgedeeld in kleinere stukken middels glazen verbindingsstukken die ook corresponderen met de sheddaken. Deze sheds geven een aangenaam koel noorderlicht en laten de fluctuaties van het hemellicht tot op de werkvloer doordringen.

Het centrale kantoorgebouw staat heel monumentaal op het einde van twee stedenbouwkundige assen en is tevens stevig verbonden met de binnenwereld middels de galerij die uitzicht biedt op het productieproces. Het bedrijfsrestaurant is ontworpen als een aantrekkelijk grand café en de kantoren zijn warm en individueel ingericht om je ‘thuis’ te voelen.

Een doordachte logistieke functionaliteit met oog voor de menselijke maat maken het geheel tot een representatief en prettig werkgebouw. Het “onsje meer” bleek te werken. Met dit gebouw straalde het bedrijf vertrouwen en professionaliteit uit. “Klanten die vroeger in ons oude gebouw afhaakten gingen nu wel met ons in zee”, aldus de opdrachtgever niet lang na de ingebruikname. Een paar jaar geleden gaf hij eens een rondleiding aan de bedrijvengroep Heerhugowaard door het toen inmiddels 10 jaar oude gebouw en vertelde trots dat het nog steeds als nieuw voelde.

Toon de locatie op de kaart Verberg de kaart