Vorige
Ruinemans Aquarium, Montfoort
Volgende
Breddels Architecten
Vorige
Ruinemans Aquarium, Montfoort
Volgende

0406

Nieuwbouw, Uitbreiding, Verbouwing

Opdrachtgever
Ruinemans Aquarium BV

Ontwerp
Fred de Rijcke

Aannemer
Bouwbedrijf Vendrig

Fotograaf
Dick Breddels

BVO
4.117m2

Start ontwerp
Juni 2001

Start bouw
April 2004

Oplevering
Maart 2005

Deel dit project
Specificatiesspecificaties

0406

Nieuwbouw, Uitbreiding, Verbouwing

Opdrachtgever
Ruinemans Aquarium BV

Ontwerp
Fred de Rijcke

Aannemer
Bouwbedrijf Vendrig

Fotograaf
Dick Breddels

BVO
4.117m2

Start ontwerp
Juni 2001

Start bouw
April 2004

Oplevering
Maart 2005

Ruinemans Aquarium, Montfoort

Ruinemans Aquarium uit Montfoort is de grootste im- en exporteur van tropische vissen in Europa. In de aquariums van de groothandelaar zwemmen zo’n miljoen vissen.

De bestaande behuizing van het bedrijf, die bestond uit enkele voormalige tuinkassen, was na dertig jaar dringend toe aan vervanging. Met het grote aantal vissen werd verhuizen wel een heel ingewikkelde operatie en besloot de onderneming tot een opvallende ingreep: de bestaande productielijn handhaven terwijl een nieuwe hal over de bestaande kassen heen werd gebouwd. De oude kassen konden daarna worden afgebroken.

Om te zorgen voor zo min mogelijk bouwoverlast is bij de nieuwbouw gekozen voor een systeem met spaceframes die op de spanten rusten. De dakelementen zijn zelfdragend en daarmee direct beloopbaar voor het aanbrengen van folie, isolatie en dakbedekking. Daarnaast behoeft deze constructie weinig kolommen. Zo hoefde er op slechts negen punten door het glazen dak geprikt te worden voor het plaatsen van nieuwe kolommen. De ruimte tussen de kolommen is daarbij aangepast aan de onderlinge afstanden van de opgestelde aquariums.

Bijzondere aandacht is uitgegaan naar duurzaamheid. Het nieuwe gebouw is hoger dan het oude en heeft anderhalf keer meer vloeroppervlak, maar kan door het toepassen van doordachte technieken toe met kleinere installaties. Door de binnen en buitenconstructie geheel te scheiden is de ruimte waar de aquariums staan te vergelijken met een thermosfles. Tegen het plafond is dampdichte metaalfolie bevestigd, met daarachter speciaal isolatiemateriaal. Zo blijft de temperatuur constant rond de 25 graden. Dit systeem leverde een indrukwekkende energiebesparing op van 170.000 naar 90.000 kubieke meter gas per jaar. Bijkomende voordelen zijn een aangenaam binnenklimaat voor de werknemers en een betere geluidsakoestiek. Een luchtcirculatiesysteem voert verse lucht aan en door het condenseren van de afgevoerde lucht wordt weer energie gegenereerd om de verse lucht op te warmen. Het water in de aquariums wordt met een ingenieus en milieuvriendelijk systeem op temperatuur gehouden. Achter in de immense hal liggen ondergrondse bassins met in totaal 450.000 liter water. Vuil water uit de aquariums wordt hier gefilterd en met de warmte die hier ontrokken wordt, kan het nieuwe water voor de vissen weer worden verwarmd. Al met al is het energieverbruik in het nieuwe gebouw met zo’n 70 procent gereduceerd. Een prestatie die door de provincie Utrecht werd bekroond met de bronzen plak van de Milieuprijs 2005.

De nieuwbouw heeft, om het karakter van de agrarische bedrijfsvoering te behouden, een dakconstructie gekregen van twee gekoppelde zadeldakken. De gevels ogen eigentijds, met een grotendeels glazen uitvoering voor het nieuwe kantoorgedeelte en een geprofileerde staalplaat voor de bedrijfshal. Dit geeft een bijzondere uitstraling: in het zonlicht glinstert de buitenkant van de hal net zo als de schubben van de tropische vissen die binnen in groten getale rondzwemmen.

 

 

Toon de locatie op de kaart Verberg de kaart