Vorige
Winkelcentrum De Mare, Alkmaar
Volgende
Breddels Architecten
Vorige
Winkelcentrum De Mare, Alkmaar
Volgende

0464

Opdrachtgever
CBW / VvE De Mare I en II

Ontwerp
Paul Breddels

BVO
5.000m2

Start ontwerp
2002

Start bouw
Fase1: Mei 2006
Fase2: Juni 2008

Oplevering
Fase1: November 2006
Fase2: November 2008

Deel dit project
Specificatiesspecificaties

0464

Opdrachtgever
CBW / VvE De Mare I en II

Ontwerp
Paul Breddels

BVO
5.000m2

Start ontwerp
2002

Start bouw
Fase1: Mei 2006
Fase2: Juni 2008

Oplevering
Fase1: November 2006
Fase2: November 2008

Winkelcentrum De Mare, Alkmaar

Winkelcentrum De Mare werd eind jaren zeventig ontworpen aan de Europaboulevard in Alkmaar en was na 25 jaar dringend toe aan renovatie.

Daarnaast bestond de behoefte aan een uitbreiding van circa 7.500 m² aan winkelruimte. Het grootste deel daarvan, 5.000 m², is gerealiseerd op het Europaplein, zodat het winkelcentrum zich nu ook aan het plein zelf manifesteert.
Breddels Architecten kreeg de opdracht van de VvE De Mare I en II om het bestaande gedeelte dusdanig te renoveren, dat dit niet zou achterblijven bij de nieuwbouw op het plein. De buitenruimte werd in samenwerking met Bakker & Bleeker en de Gemeente ontworpen.

Na analyse bleek het verouderde winkelcentrum vier hoofdproblemen te kennen; ongezellig, winderig, oubollig en gebrekkig.

Breddels Architecten vond een oplossing door een totaal nieuw winkelfront te ontwerpen. Deze is, op sommige plekken wel vier meter, naar voren geplaatst en heeft daarmee de winkelruimtes vergroot en de straten versmald. Het winkelfront wordt bekroond door een moderne transparante glasluifel, opgehangen aan een stalen constructie in de nieuwe gevel. Zo is er niet alleen een smaller, gezelliger en intiemer straatprofiel ontstaan, maar is er ook een duidelijker onderscheid tussen straat en plein gemaakt. De luifels sluiten tevens aan op het nieuwe deel van het winkelcentrum op het Europaplein.

Tegelijkertijd zijn door deze aanpassing de dominante en monotone woningbouwblokken wat meer naar de achtergrond verdreven en is de windhinder aanzienlijk gereduceerd.

Naast deze ingreep zijn een aantal entrees gesloten, is er een extra ontsluiting naar de parkeergarage gemaakt en werd een horecapaviljoen toegevoegd. Samen met de uitbreiding op het Europaplein heeft dit geleid tot een betere winkelcirculatie. Het winkelcentrum is na de vernieuwing niet alleen uitgebreid en veiliger geworden, maar toont ook rustiger, aangenaam en eigentijds.

Het is weer gezellig winkelen in De Mare!

 

Toon de locatie op de kaart Verberg de kaart