Vorige
Appartementencomplex Avenlijn, Avenhorn
Volgende
Breddels Architecten
Vorige
Appartementencomplex Avenlijn, Avenhorn
Volgende

0743

Nieuwbouw

Opdrachtgever
De Peyler Projectontwikkeling

Ontwerp
Paul Breddels

Start ontwerp
Juni 2007

Deel dit project
Specificatiesspecificaties

0743

Nieuwbouw

Opdrachtgever
De Peyler Projectontwikkeling

Ontwerp
Paul Breddels

Start ontwerp
Juni 2007

Appartementencomplex Avenlijn, Avenhorn

Wonen aan je eigen slotgracht, dat kan binnenkort in Avenhorn. Aan de rand van dit Koggedorp zal een bijzonder appartementencomplex verrijzen naar ontwerp van Breddels Architecten. ‘Avenlijn’ staat voor luxe wonen tussen groen en water, met alle voorzieningen binnen handbereik en een weids uitzicht op het omringende natuurlandschap. Hier woon je aan ‘Het Slot’, een nieuwe straatnaam die perfect past bij de zogenaamde grachten en vestingwallen die dit bijzondere ensemble kenmerken.

Het gehele complex omvat vijftig appartementen, verdeeld over drie gebouwen. Twee daarvan rijzen met een solide plint van basalt trots op uit het water van de nieuwe gracht. Het derde blok is iets meer landinwaarts gelegen, in de directe nabijheid van het water. De blokken zijn zo gegroepeerd dat zij samen een beschut binnenterrein omhullen. Hier is volop ruimte voor groen en ontmoeting. Een knus parkje met een pleintje, bomen afgewisseld met lage hagen van buxus en stenen muurtjes. De entrees naar alle woningen en de inritten naar de parkeergarages van de eerste twee blokken zijn ook aan het binnenterrein gesitueerd. Een stenen plein biedt parkeergelegenheid voor de bewoners van het derde blok, en mondt uit in een grote visvlonder aan het noordelijk gelegen viswater.

De gebouwen houden met maximaal drie woonlagen een dorps karakter. Door het gebruik van hoogwaardige en eerlijke materialen, krijgt het geheel een luxe uitstraling die niet misstaat in het natuurlijke landschap. De ‘vestingwal’ is opgetrokken uit een warme gemêleerde baksteen en wordt bekroond door een chique, keramische leipan. Dwars door beide zijden van het gebouw steken verticale elementen uit, omhuld door lichtgrijs hout en bekroond met een puntdak, geeft dit de gevel een bijzondere ritmiek. In de grootste twee blokken zijn hier aan de waterzijde de balkons gesitueerd en aan het binnenhof de transparante entreepartijen. Iedere entreehal ontsluit zeven of acht appartementen, met een bordestrap en een lift. Het derde blok is iets anders van opzet, met een centrale entreepartij en terrassen aan beide zijden.

Door de vele ramen zijn de woningen bijzonder aangenaam en licht. De terrassen en buitenruimtes liggen zoveel mogelijk aan de zuid- en westzijde, en zijn overal buitengewoon royaal qua formaat. Het complex is van alle kanten goed bereikbaar, met een toegangsweg voor auto’s en een fiets- en voetgangersbruggetje tussen de twee gebouwen aan het water. Deze ‘stadspoort’ is direct aangesloten op het fietspad dat naar het centrum leidt en toont tegelijkertijd een prachtig doorkijkje naar het achtergelegen binnenpark.

Al met al is thuiskomen in Avenlijn wonen als een vorst in Avenhorn.

Er is bekend gemaakt dat de realisatie van Avenlijn helaas niet doorgaat.

Wij hebben met veel inzet en plezier aan Avenlijn gewerkt en hopen dat het plan wellicht ooit nog gerealiseerd zal worden.
 

Toon de locatie op de kaart Verberg de kaart