Vorige
Kerk tot woon/werkruimte, Barsingerhorn
Breddels Architecten
Vorige
Kerk tot woon/werkruimte, Barsingerhorn

0207

Verbouwing

Opdrachtgever
Particulier

Ontwerp
Paul Breddels

Aannemer
Bouwbedrijf Hans Bossen

Fotograaf
Dick Breddels

Start ontwerp
Februari 1997

Start bouw
September 1997

Oplevering
November 1997

Deel dit project
Specificatiesspecificaties

0207

Verbouwing

Opdrachtgever
Particulier

Ontwerp
Paul Breddels

Aannemer
Bouwbedrijf Hans Bossen

Fotograaf
Dick Breddels

Start ontwerp
Februari 1997

Start bouw
September 1997

Oplevering
November 1997

Kerk tot woon/werkruimte, Barsingerhorn

Een oud kerkje in Barsingerhorn werd getransformeerd tot een woonhuis met atelier. Modeontwerpster Marjan Spaansen zocht in 1996 naar een grotere ruimte voor haar bedrijf ‘Hebbeding’ en schakelde Breddels Architecten in om haar dromen te verwezenlijken in deze voormalige kerk. Met als doel hier niet alleen te gaan werken, maar ook te wonen.

De grootste ingreep bij de verbouwing bestond uit het maken van een vide, die de hoogte doorbreekt en een omloop creëert. Ideaal voor het geven van modeshows en concerten. De vide is organisch (niervormig) van vorm en vormt daarmee een blauwdruk van de originele Brusselse stoep (een verhoogd gedeelte van Belgisch hardsteen achter in de centrale kerkruimte). De al aanwezige pilaren (een erfenis van de vorige eigenaar) werden functioneel ingezet en gebruikt als ondersteuning van de vide. Daarnaast werd de totale ruimte van het kerkje beter benut door de ruimte efficiënter in te delen en nieuwe functies te geven.

Zo is de vroegere consistorie nu een keuken en bevinden de slaapkamers zich op de verdieping. Middenin de tien meter lange masterbedroom staat een bad. Hier is het elke ochtend letterlijk baden in ruimte en licht. De zolder werd een atelier.

Het gehele pand is ingericht in zwart en (verschillende tinten) wit, de oorspronkelijke houten vloer op de begane grond is zwartgeverfd en de verdieping is voorzien van een  houten vloer die afkomstig is uit een oud pakhuis. Zo is een natuurlijk effect bereikt en tegelijkertijd, mede door de zee van licht die door de hoge ramen naar binnen valt, een warme uitstraling gecreëerd.

Met deze transformatie heeft Breddels Architecten een inspirerende plek weten te realiseren, waar het heerlijk wonen is. Daarmee is een oud gebouw letterlijk nieuw leven ingeblazen.

Toon de locatie op de kaart Verberg de kaart