Vorige
Woning Dorpsstraat, Nieuwe Niedorp
Volgende
Breddels Architecten
Vorige
Woning Dorpsstraat, Nieuwe Niedorp
Volgende

0717

Uitbreiding, Verbouwing

Opdrachtgever
Particulier

Ontwerp
Paul Breddels

Aannemer
Bouwbedrijf Hans Bossen

Fotograaf
Dick Breddels

BVO
424m2

Start ontwerp
2006

Start bouw
Eind 2006

Oplevering
Eind 2007

Deel dit project
Specificatiesspecificaties

0717

Uitbreiding, Verbouwing

Opdrachtgever
Particulier

Ontwerp
Paul Breddels

Aannemer
Bouwbedrijf Hans Bossen

Fotograaf
Dick Breddels

BVO
424m2

Start ontwerp
2006

Start bouw
Eind 2006

Oplevering
Eind 2007

Woning Dorpsstraat, Nieuwe Niedorp

De voormalige doopsgezinde pastorie aan de Dorpsstraat in Nieuwe Niedorp werd in 2006 te koop aangeboden en smachtte naar renovatie. Met alle respect voor de historie heeft Breddels Architecten dit pand weten om te toveren tot een woonhuis dat van alle moderne gemakken is voorzien.

Het 23 meter provinciale monument staat, de oude verkavelingspatronen volgend, lichtelijk haaks op de Dorpstraat en kent een bijzondere geschiedenis.

Het langgerekte voorhuis stamt uit de zeventiende eeuw en is met een verdiepingshoogte van maar liefst 3,50 meter, stenen muren en een grenen spantconstructie waarschijnlijk in opdracht van een notabele of ondernemer gebouwd. Het meer vierkante achterhuis stamt uit de achttiende en negentiende eeuw.

Het pand is vermoedelijk in het midden van de negentiende eeuw aangekocht door de Doopsgezinde Gemeente en verbouwd tot pastorie. Een tijdens de sloopwerkzaamheden aangetroffen fles, sigaar en brief, verwijzen naar een grote verbouwing in 1869. In 1908 kreeg de pastorie een nieuwe gevel; statig en neorenaissancistisch.

Bijna een eeuw later werden niet alleen constructieve verbeteringen uitgevoerd, zo zijn gevels, daken en vloeren gerestaureerd, maar ook drie nieuwe elementen toegevoegd.

Aan de achterzijde is, gevat in een zichtbaar gehouden stalen profiel, een zo transparant mogelijke tuinserre verrezen, met gelijmde glashoeken, omringd door een houten terras. De serre wordt bekroond met een dakterras en een transparante slaapkamererker, met uitzicht op de fraaie pastorietuin en een uit de zeventiende eeuw stammende beukenboom.

Het voorheen iets lager gelegen vloerniveau van het achterhuis is opgehoogd en gelijkgetrokken met dat van het voorhuis. Zo lijken de serre en het terras enigszins te zweven boven de licht aflopende tuin. Tot slot zijn drie smalle, strakke zinken dakkapellen tussen de zeventiende eeuwse spantconstructie van het voorhuis geplaatst.

Met de toevoeging van deze eigentijdse architectuurelementen is de voel-en zichtbare geschiedenis van de voormalige pastorie op subtiele wijze voortgezet.

Toon de locatie op de kaart Verberg de kaart