Vorige
Woning Oosterboekelweg, De Weere
Volgende
Breddels Architecten
Vorige
Woning Oosterboekelweg, De Weere
Volgende

0563

Nieuwbouw

Opdrachtgever
Particulier

Ontwerp
Fred de Rijcke

Fotograaf
Dick Breddels

BVO
182m2

Start ontwerp
Augustus 2004

Start bouw
Januari 2005

Oplevering
Juli 2005

Deel dit project
Specificatiesspecificaties

0563

Nieuwbouw

Opdrachtgever
Particulier

Ontwerp
Fred de Rijcke

Fotograaf
Dick Breddels

BVO
182m2

Start ontwerp
Augustus 2004

Start bouw
Januari 2005

Oplevering
Juli 2005

Woning Oosterboekelweg, De Weere

De Gemeente Opmeer bestaat uit diverse kerkdorpen en buurtschappen, waaronder De Weere.
De bewoning van dit lintdorp tussen de Oosterboekelweg en Vekenweg bestaat uit een combinatie van woonhuizen en agrarische bewoning en bedrijven.

Aan de Oosterboekelweg stond een verouderde arbeiderswoning die gesloopt werd. Breddels Architecten kreeg de opdracht op deze plek een nieuw en compact woonhuis te realiseren, in stijl aansluitend op de omgeving.

De opbouw van de woning is eenvoudig maar toch ingenieus. Aan drie kanten toont het een eigen gezicht, door de toepassing van drie losse gevelelementen in een traditionele vorm, uitgevoerd in een opgewekte mix van bakstenen in diverse roodtinten. Bijzonder is dat deze stenen (WF HV oranje-rood-paars gesinterd) door de eigenaar van de woning zelf in de fabriek zijn samengesteld. De tussengelegen gevels zijn bekleed met donkere houten delen boven een lichte plint van wit pleisterwerk. Bijzondere aandacht is uitgegaan naar de detaillering, met een getrapt metselwerk op de hoeken en een bijzonder metselverband langs de daklijst. De dakpannen zijn van OVH blauw-bont.

Achter de woning staat een schuur, uitgerust met dezelfde karakteristieke gevelvorm, maar hier grotendeels uitgevoerd met de donkere houten delen en aan de zijkant een plint in de mix van bakstenen, als een knipoog naar het grote huis. Direct aan de schuur is een veranda geplaatst, waar in alle rust van het weidse uitzicht op het landschap genoten kan worden.

Rond de woning is een fraaie tuin aangelegd met terrassen en leibomen vlakbij het huis, omringd door gras dat naadloos overloopt in het omringende landschap. Het landschap waarin dit woonhuis opvalt als een vrolijke noot, zonder uit de toon te vallen.

Toon de locatie op de kaart Verberg de kaart