Om te kunnen beoordelen op welke manier onze website wordt gebruikt en om het u mogelijk te maken de inhoud van deze website via social media te delen, willen wij graag enkele cookies plaatsen.
Breddels Architecten
Benedictusschool, Heiloo
Breddels Architecten
Benedictusschool, Heiloo

0707

Nieuwbouw

Opdrachtgever
Stichting Flore

Ontwerp
Cindy Vissering

Fotograaf
Dick Breddels

BVO
1.435m2

Start ontwerp
2006/2007

Start bouw
16 oktober 2008

Oplevering
Oktober 2009

Specificatiesspecificaties
0707 Nieuwbouw

Opdrachtgever
Stichting Flore

Ontwerp
Cindy Vissering

Fotograaf
Dick Breddels

BVO
1.435m2

Start ontwerp
2006/2007

Start bouw
16 oktober 2008

Oplevering
Oktober 2009

Benedictusschool, Heiloo

De Benedictusschool vormt als brede school  een samenhangend netwerk van goede voorzieningen in de wijk zoals de peuterspeelzaal Pino en de kinderopvang van Stichting Forte en met de Benedictusschool als middelpunt. De school is gelegen in een rustige groene buurt in Heiloo-Oost (‘plan Oost’). De brede school huisvest een basisschool met negen klassen, een peuterspeelzaal en een Buitenschoolse opvang (BSO).

Het gebouw is opgebouwd rondom een centrale ruimte, waarin onder andere een aula en een speellokaal zijn ondergebracht, omsloten door de klaslokalen. Er is optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte. Zo is het speellokaal dat grenst aan de aula voorzien van een optakelbaar podium. Met het podium in gehesen stand is het een speellokaal en neergelaten fungeert het als podium voor collectieve activiteiten in de aula.

Bijzonder is dat de Benedictusschool een van de weinige scholen in Nederland is die gebruik maakt van een nieuw en innovatief, energiezuinig klimaatsysteem. De installaties zijn toegepast volgens het ‘scholenconcept’. Per lokaal zijn zowel de ventilatie, verwarming en koeling te regelen. Dit garandeert een gezond binnenklimaat en bewerkstelligt een zeer laag energieverbruik. Door het hellende dak zijn de klaslokalen goed voorzien van daglicht.

Speciale aandacht is er voor de detaillering en het materiaalgebruik. Deze zijn dusdanig toegepast dat het gebouw weinig onderhoud nodig zal hebben, waardoor de uiteindelijke exploitatiekosten laag blijven. Het kleurgebruik in de school is vrolijk. Dat komt niet alleen de sfeer maar ook de overzichtelijkheid ten goede.

Zo is nieuwbouw van de Benedictusschool compact gebleven maar biedt het toch alle benodigde licht, lucht en ruimte: een gezonde en inspirerende omgeving om in te leren en te spelen. De Benedictusschool is één van de acht voorbeeldprojecten in de brochure ‘financieringsconstructies Frisse Scholen in de praktijk’ van Agentschap NL. Het project Frisse Scholen is onderdeel van het programma Energie & Gebouwde Omgeving en wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VROM Wonen Wijken en Integratie. Het heeft tot doel scholen te stimuleren minder energie te verbruiken en het binnenmilieu te verbeteren. Agentschap NL is begin 2010 ontstaan uit een bundeling van EVD, Octrooicentrum Nederland en SenterNovem.

Naast de Benedictusschool is tevens de door Breddels Architecten gerealiseerde Westerparkschool in Amsterdam als praktijkvoorbeeld opgenomen.

 

Toon de locatie op de kaart Verberg de kaart