Om te kunnen beoordelen op welke manier onze website wordt gebruikt en om het u mogelijk te maken de inhoud van deze website via social media te delen, willen wij graag enkele cookies plaatsen.
Breddels Architecten
Theaterkerk Hemels, Twisk
Breddels Architecten
Theaterkerk Hemels, Twisk

1263

Verbouwing, Herbestemming

Opdrachtgever
Particulier

Ontwerp
Paul Breddels

Aannemer
Pronk Bouw

Constructeur
Bouwkundig Adviesburo Schagen b.v.

Start ontwerp
Mei 2017

Start bouw
Maart 2018

Oplevering
Eind 2018

Specificatiesspecificaties
1263 Verbouwing, Herbestemming

Opdrachtgever
Particulier

Ontwerp
Paul Breddels

Aannemer
Pronk Bouw

Constructeur
Bouwkundig Adviesburo Schagen b.v.

Start ontwerp
Mei 2017

Start bouw
Maart 2018

Oplevering
Eind 2018

Theaterkerk Hemels, Twisk

De droom van de toenmalige theatertechnicus René Smit was ooit een eigen theater te beginnen. Zijn droom werd werkelijkheid door in 2017, samen met z’n partner Gerda Blom, de Nederlands Hervormde Kerk in Twisk aan te kopen. Een bijzonder monumentaal gebouw uit de 14de eeuw met de mogelijkheid om te bewonen én ruimte te bieden aan creativiteit en verbinding. Na aankoop van dit prachtige gebouw wordt Breddels Architecten benaderd om een deel van de kerk bewoonbaar te maken.

Aan de voorgevel is extra daglicht toegevoegd in de sfeer van de reeds bestaande kozijnen. Hier is gekozen voor een harmonische wijziging om bovenmatige en onnodige aantasting van het historische karakter te vermijden. Daarbij is rekening gehouden met het behoud van de aan de binnenzijde aangetroffen spitsbogen van historische gevelopeningen.

De pastorie, gelegen op de begane grond, is verbouwd tot woonruimte waarbij het monumentale karakter intact is gebleven. Een dikke glasplaat biedt vanaf de keukentafel zicht op de binnenkant van  het metselwerk van de toren.
Aan de achterzijde is daglicht toegevoegd, maar hier wel duidelijk als eigentijdse interventie middels een separate toegang bestaande uit stalen kozijnen voorzien van een cortenstalen omkadering in de dag. Het is daarmee duidelijk dat het historische gesloten karakter van de achtergevel anno nu is doorbroken vanwege een nieuwe bestemming. Ook is er vanuit deze ruimte zicht op de uitgestrekte achtergelegen weilanden.

De toegang tot de kerk is ongewijzigd. In de entreehal naar de kerk is het bestaande toilet en de garderobe-nis omgebouwd tot een toilet en mindervalidetoilet t.b.v. de bezoekers van de kerkruimte.

Op de eerste verdieping is het privéverblijf gelegen, bestaande uit een werkruimte, een slaapkamer, een badkamer en nog een extra ruimte. Op de tweede verdieping, de kerkzolder, is een Bed & Breakfast gelegen.
Voor het creëren van extra daglicht zijn –met behoud van de bestaande kapconstructie– een aantal dakvensters toegevoegd. Voor het behoud van het historische karakter van de oorspronkelijke dakconstructie in de pastorie, is over het dakbeschot een geïsoleerde renovatie dakplaat aangebracht. Daarna zijn de panlatten en dakpannen inclusief ladderhaken teruggeplaatst.

In de Theaterkerk Hemels zijn muziek, theater, ceremonies, samenkomsten en overnachtingen verzameld onder één dak. Live muziek beluisteren of maken, drumles in een bijzondere ambiance, overnachten op de kerkzolder en ontbijten in de kerkzaal? Samen zijn met dierbaren of juist met zakelijke relaties? Dat kan allemaal in de Theaterkerk. De ruime, hoge kerkzaal heeft een prachtige akoestiek en een mooi podium waar allerlei soorten podiumkunsten goed tot hun recht komen. Zij programmeren zelf muziek en theater, maar de zaal is ook te huur voor eigen optredens. Op die manier ontstaat er een mooie mix van muziek en theater, bekend en onbekend, lokaal en nationaal, jong en oud.

Schipper-Oosterkerkprijs 2020
René en Gerda, eigenaren van Theaterkerk Hemels, hebben op zaterdag 22 februari 2020 de Schipper-Oosterkerkprijs in ontvangst genomen. Deze prijs is bedoeld voor een instelling of persoon die zich uitzonderlijk heeft ingespannen voor het religieus erfgoed in West-Friesland. De Schipper-Oosterkerkprijs is een wisselprijs, een kunstwerk van de hand van de Hoornse kunstenares Elsbeth Luinge, vervaardigd uit wit albast beeldhouwwerk met in het hart een zeilend schip.

De wisselprijs 2020 is toegekend omdat op creatieve wijze de laat 14de-eeuwse hervormde kerk een drievoudige nieuwe bestemming heeft gekregen (theater, bed & breakfast en woning). De kerk is hierdoor nog altijd een prominente verschijning in het beschermde dorpsgezicht.

Toon de locatie op de kaart Verberg de kaart