Om te kunnen beoordelen op welke manier onze website wordt gebruikt en om het u mogelijk te maken de inhoud van deze website via social media te delen, willen wij graag enkele cookies plaatsen.
Breddels Architecten
Zwaag Metaal BV, Enkhuizen
Breddels Architecten
Zwaag Metaal BV, Enkhuizen

0936

Nieuwbouw

Opdrachtgever
Hoekstra Investments Swifterbant

Ontwerp
Fred de Rijcke

Aannemer
De Geus Bouw

BVO
3.382m2

Start ontwerp
Juli 2010

Start bouw
Mei 2011

Oplevering
Oktober 2011

Specificatiesspecificaties
0936 Nieuwbouw

Opdrachtgever
Hoekstra Investments Swifterbant

Ontwerp
Fred de Rijcke

Aannemer
De Geus Bouw

BVO
3.382m2

Start ontwerp
Juli 2010

Start bouw
Mei 2011

Oplevering
Oktober 2011

Zwaag Metaal BV, Enkhuizen

Zwaag Metaal bestaat officieel sinds 1978. Het bedrijf is gespecialiseerd in het bewerken van messing. Van circa vierhonderd ton messing per jaar worden sanitaire draadfittingen, soldeerfittingen en gaskoppelingen gemaakt. Het bedrijf behoort tot de grootste verwerkers van messing in ons land. Alle in Nederland gefabriceerde cv-ketels bevatten een onderdeel dat door Zwaag Metaal is gemaakt, ongeacht het merk.

Het bedrijf was zijn krappe benauwde en lawaaiige huisvesting in Wervershoof ontgroeid. Breddels Architecten ontwierp een nieuw bedrijfspand op het bedrijventerrein Schepenwijk in Enkhuizen met meer ruimte, betere werkomstandigheden en een betere bereikbaarheid.

Vanaf het eerste moment is er gestreefd om de productiehal niet de uitstraling van een standaard bedrijfsgebouw mee te geven. Om dit te bewerkstelligen zijn de voorzieningen zoals kantoren en kantine geïntegreerd met de productiehal onder een groot licht hellend dak met grote overstekken. In de flank van het gebouw is een magazijn eveneens onder een licht hellend dak gesitueerd. Naast de lichtstraten en ramen is er, door gebruik te maken van verschillende hoogtes in de dakvlakken, ruimte ontstaan voor bovenlichten in de gevel. Zo wordt er optimaal gebruik gemaakt van daglicht in het gebouw. Grote kozijnen zorgen ook in de kantoren en de kantine voor veel daglicht.

De grote productiehal in het midden van het bedrijfspand wordt aan beide zijden geflankeerd door magazijnen en een wasruimte. Boven deze productiehal bevindt zich, op zes meter hoogte, een grote verdiepingsvloer. Deze vloer is gereed voor een toekomstige tweede productieruimte. Tevens zijn op deze vloer de kleedruimtes gesitueerd, welke in verbinding staan met een trap naar de kantine op vier meter hoogte en de personeelsentree op de begane grond. Deze entree staat tevens in verbinding met de productiehal en het kantoorgedeelte.

De productiehallen zijn geoptimaliseerd ten behoeve van het productieproces. Er komt veel warmte, vocht en lawaai vrij van de draaibanken die gebruikt worden bij het productieproces. Er is daarom rekening gehouden met het materiaalgebruik ter bevordering van de arbeidsomstandigheden door het toepassen van geluidsabsorberende wanden en plafonds. Tevens zijn speciale installaties aangebracht die de hoeveelheid warmte en vocht in de bedrijfshal terugdringen. Volledig onderheide vloeren zorgen ervoor dat de draaibanken niet ontregeld raken door eventuele trillingen vanuit de naastgelegen magazijnen.

Opvallend is ook de hoge afwerking van het gebouw. Stoere aluminiumkleurige potdeksel beplating boven een doorlopende robuuste plint van beton. De gevel van het grote magazijn bestaat uit 30cm brede verticale plankprofielen in een afwijkende kleur umbragrijs. Het dak en de uitkragende buitenplafonds zijn uitgevoerd in een donker aluminiumkleurig sandwichpaneel. Het licht hellende dak van de kantine kraagt vrij uit, over het dakterras. Vanuit de aangrenzende kantine kan men vertoeven op dit semi-overdekte dakterras.

Kortom Zwaag Metaal is voorzien van een bijzonder bedrijfsgebouw dat van alle gemakken is voorzien. Alle ruimte om prettig te werken en gereed voor een succesvolle toekomst! Want ook over de mogelijkheid om aan de achterzijde uit te kunnen breiden, is vanaf het begin rekening mee gehouden.

Toon de locatie op de kaart Verberg de kaart