Om te kunnen beoordelen op welke manier onze website wordt gebruikt en om het u mogelijk te maken de inhoud van deze website via social media te delen, willen wij graag enkele cookies plaatsen.
Breddels Architecten
Het Bollengebouw, Broek op Langedijk
Breddels Architecten
Het Bollengebouw, Broek op Langedijk

1017

Herbestemming

Opdrachtgever
De Geus Bouw

Ontwerp
Fred de Rijcke

Aannemer
De Geus Bouw

Constructeur
Huibers Constructieadvies

BVO
1.618m2

Start ontwerp
Januari 2012

Start bouw
Oktober 2017

Oplevering
Oktober 2018

Specificatiesspecificaties
1017 Herbestemming

Opdrachtgever
De Geus Bouw

Ontwerp
Fred de Rijcke

Aannemer
De Geus Bouw

Constructeur
Huibers Constructieadvies

BVO
1.618m2

Start ontwerp
Januari 2012

Start bouw
Oktober 2017

Oplevering
Oktober 2018

Het Bollengebouw, Broek op Langedijk

Het Bollengebouw, een karakteristiek en cultuurhistorisch bedrijfscomplex aan de Dorpsstraat in Broek op Langedijk, is op 19 december 2018 feestelijk in gebruik genomen.

Het oorspronkelijke pand werd gebouwd aan de doorgaande vaarroute tussen de Broeker Veiling en de Oosterdel voor de verwerking en verkoop van bloembollen. Het Bollengebouw brandde in 1943 af, waarna het huidige pand in 1948 werd gebouwd. Het metselwerk werd uitgevoed door firma De Geus en het timmerwerk door firma Vroegop, allebei Langedijker bedrijven. Het nieuwe pand werd op 13 september 1948 door de commissaris van de koningin geopend. Het Bollengebouw behield toen dezelfde functie. Het afdak aan de waterkant herinnert hier nog aan. Die zorgde ervoor dat de bollen ook bij regen gelost konden worden.

In het monumentale pand zijn zeven appartementen, een woonhuis en een kaaswinkel, genaamd Kaas!, gerealiseerd in de sfeer van de vroegere bebouwing. Breddels Architecten en aannemer De Geus Bouw zijn er in geslaagd de karakteristieke kenmerken van het in 1948 herbouwde bollengebouw te bewaren en smaakvol te verbouwen tot appartementencomplex. De luxe appartementen en het woonhuis zijn hoogwaardig afgewerkt en hebben nagenoeg allemaal een balkon of terras met een prima zonligging. Uiteraard is een eigen inpandige parkeerplaats en berging in het complex aanwezig. De appartementen worden ontsloten middels een hal met atrium, trappenhuis en lift. Het woonhuis, de blikvanger, is gebouwd in de Delftse School*.

Het bedrijfsgedeelte kenmerkt zich door de functionalistische vormgeving in blokvormige bouwdelen met een vooral horizontaal bepalend lijnenspel. Een groot deel van de oorspronkelijke bebouwing is behouden. Er is een bouwlaag aan toegevoegd, welke ten opzichte van de onderliggende bouwlagen iets terug ligt. Deze verdieping heeft een afwijkende vorm waardoor het historische deel van het pand goed zichtbaar blijft.

De authentieke details, zoals de luifel om de bollen droog naar binnen te brengen en de originele houten laad- en losdeuren zijn behouden gebleven. De luifel/het afdak aan de waterkant heeft nu een balkonfunctie voor de appartementen gekregen. De uitbreiding is hedendaags en heeft een karaktervolle uitstraling, gemaakt van mooie en natuurlijke materialen.

Het Bollengebouw is naast Museum BroekerVeiling gelegen. Vanuit de appartementen hebben de bewoners een schitterend uitzicht op het museum. Het museum is ook goed te zien vanaf het wandelpad langs het water, dat rond het Bollengebouw is aangelegd.


*  De Delftse School (ca. 1925-1955) was een stroming in het traditionalisme in de Nederlandse architectuur die is ontstaan rondom de Delftse hoogleraar ir. Marinus Jan Granpré Molière. De naam 'Delftse School' werd geïntroduceerd door de architect Jacobus Oud van de kunstenaarsgroep De Stijl.


In het nieuws:
18-10-2018: Karakteristiek Bollengebouw opgeleverd

 

Toon de locatie op de kaart Verberg de kaart