Vorige
De Bonte Mol, Schermerhorn
Volgende
Breddels Architecten
Vorige
De Bonte Mol, Schermerhorn
Volgende

1000

Nieuwbouw

Opdrachtgever
Stichting Flore

Ontwerp
Paul Breddels

BVO
995m2

Start ontwerp
Februari 2012

Start bouw
Oktober 2012

Oplevering
December 2013

Deel dit project
Specificatiesspecificaties

1000

Nieuwbouw

Opdrachtgever
Stichting Flore

Ontwerp
Paul Breddels

BVO
995m2

Start ontwerp
Februari 2012

Start bouw
Oktober 2012

Oplevering
December 2013

De Bonte Mol, Schermerhorn

Het Kompas en de Sint Josephschool in Schermerhorn zijn gefuseerd. De gezamenlijke school gaat verder onder de naam De Bonte Mol, compleet met een nieuw onderkomen op de locatie van de voormalige St. Josephschool te Schermerhorn.

Breddels Architecten bedacht een compact gebouw dat zowel eigentijds is maar toch goed aansluit op de omgeving in het centrum van Schermerhorn. Uitgangspunt daarbij was dat de bestaande gymzaal behouden zou worden.

De Bonte Mol is een interconfessionele basisschool bestaande uit een zestal klassen. Het nieuwe schoolgebouw springt direct in het oog door de achter elkaar gelegen volumes, elk met een schuin-oplopend dakvlak. Hierdoor behoudt het front naar het schoolplein een kleine schaal en is daarmee zachter en vriendelijker naar de kinderen. Door het oplopende dakvlak wordt tevens de gymzaal, toch een grote gesloten doos, verzacht en minder dominant gemaakt. Tussen de gymzaal en de schuinoplopende volumes bevindt zich een transparant verbindend element.

Het gebouw is opgebouwd rondom een centrale ruimte waarin onder andere de aula is gevestigd, omsloten door de klaslokalen. Aan de oostzijde bevind zich de gymzaal. Het gebouw kenmerkt zich door een zeer efficiƫnte indeling. Tussen ieder tweetal klassen bevindt zich steeds een eigen entree met bijbehorende faciliteiten per klas. Hierdoor zijn er geen gangen in de school, waardoor de beschikbare ruimte optimaal gebruikt wordt.

Speciale aandacht is er voor de detaillering en het materiaalgebruik. Deze zijn dusdanig toegepast dat het gebouw weinig onderhoud nodig zal hebben, waardoor de uiteindelijke exploitatiekosten laag blijven. Het kleurgebruik in de school is vrolijk. De gevels zijn opgetrokken uit een warme rode steen met fel gekleurde geglazuurde stenen willekeurig verspreid in de gevels. De mooie rode golf-pan van extra groot formaat maakt het warme beeld dat de school uitstraalt compleet.

Naast het nieuwe schoolgebouw zal ook het speelplein een flinke opknapbeurt krijgen.

Toon de locatie op de kaart Verberg de kaart