Om te kunnen beoordelen op welke manier onze website wordt gebruikt en om het u mogelijk te maken de inhoud van deze website via social media te delen, willen wij graag enkele cookies plaatsen.
Breddels Architecten
Groene entree Intratuin Heerhugowaard
Breddels Architecten
Groene entree Intratuin Heerhugowaard

Groene entree Intratuin Heerhugowaard

14 NOV 2023

In 5 jaar tijd heeft Intratuin Heerhugowaard een complete metamorfose ondergaan. Het nieuwe entreegebouw met een opvallende groene gevel van 10 meter hoog, is de nieuwe blikvanger van Intratuin Heerhugowaard.

Na de verplaatsing van de kantoren werd in 2021 de nieuwe koude kas aan de zijde van de Middenweg in gebruik genomen. Aan deze zijde bevindt zich nu ook de buitenverkoop die nu meer uit de wind ligt. Na deze uitbreiding van ruim 3.000 m², was de oude koude kas aan de beurt. Die werd omgetoverd in een warme kas voor onder andere kamerplanten, sfeerartikelen, verlichting en zijdebloemen- en planten.

Het sluitstuk van de verbouwing en uitbreiding is het nieuwe entreegebouw. Deze is met 10 meter een stuk hoger dan de oude entree. Er was meer hoogte nodig om meer op te vallen vanaf de N242. De afgelopen decennia is het Nollencircuit aangelegd en zijn er windturbines geplaatst, waardoor het tuincentrum verhoudingsgewijs kleiner leek. De nieuwe entree doet meer recht aan de grootte van het bedrijf en het uitgebreide assortiment.

Het entreegebouw is voorzien van een groene gevel en dat is niet zonder reden. Het tuincentrum levert een bijdrage aan een groenere wereld en aan het verbeteren van de biodiversiteit, daar hoort een groene gevel bij. In de winkel bevindt zich sinds dit jaar ook een Groen Klimaatplein. Hier kunnen klanten terecht die tips willen krijgen over hoe ze hun tuin kunnen vergroenen en kunnen zorgen voor meer waterberging.

Door de plaatsing van een automatische draaideur aan de zijde van het parkeerterrein, waait er minder wind het entreegebouw binnen en is de winkel beter toegankelijk. In het entreegebouw bevinden verschillende functies. Zo is er nu een foodcorner, een uitgebreide snijbloemenafdeling en zijn er toiletvoorzieningen bijgekomen. Om de sfeer te verhogen is langs de wanden een golvend, houten lint aangebracht. Zo wordt de industriële kasvorm meer zachtheid en vrouwelijkheid meegegeven.

Momenteel wordt nog de laatste hand gelegd aan de tuin bij de entree. De verbouwing is door grote lokale bouwpartners als De Geus Bouw, Elektropartners en Breddels Architecten gerealiseerd. Het pand is veel duurzamer geworden met hogere isolatiewaarden van dak en gevels, zonwerend glas, led-verlichting, zonnepanelen en voor de verwarming wordt aardwarmte gebruikt. Met opgevangen regenwater worden planten, al decennia lang, bewaterd en worden ook de nieuwe toiletten doorgespoeld.

Na vijf jaar van verbouwen is Intratuin Heerhugowaard klaar voor de toekomst!