Om te kunnen beoordelen op welke manier onze website wordt gebruikt en om het u mogelijk te maken de inhoud van deze website via social media te delen, willen wij graag enkele cookies plaatsen.
Breddels Architecten
Megapand voor Richmond Interiors
Breddels Architecten
Megapand voor Richmond Interiors

Megapand voor Richmond Interiors

22 MRT 2023

Op dinsdag 21 maart 2023 werd de eerste paal geslagen voor het nieuwe megapand van Richmond Interiors. Deze mijlpaal werd feestelijk gevierd in het bijzijn van het voltallige personeel, de directie en familie, en de betrokken uitvoerende partijen. Totaal zullen er maar liefst 1.289 betonpalen de grond in gaan met lengtes van 17 t/m 24 meter! Er gaat dus al een compleet bouwwerk aan heipalen de grond in, voordat het pand de hoogte in gaat.

Richmond Interiors is op de huidige locatie in Obdam uit hun jasje gegroeid. Breddels Architecten heeft, op het bedrijventerrein De Vaandel in Heerhugowaard, een nieuw megapand ontworpen. De wens was om het gehele bedrijf naar de nieuwe locatie te verhuizen, dus niet alleen het logistieke gedeelte, maar ook het kantoor en de toonzaal.

Het nieuwe distributiecentrum omvat verschillende compartimenten voor magazijn, opslag, expeditie, toonzaal en kantoorfaciliteiten en heeft een totaaloppervlakte van ruim 17.000 m² en een lengte van 190 meter. De plattegrond is vooral vanuit logistiek oogpunt opgezet.

Opvallend is de grote hoogte van het gebouw; tussen de 12 en de 14 meter hoog. Het biedt met ruim 140.000 m³ inhoud, ruimte aan opslag van de gehele collectie. Het kantoorgedeelte bestaat uit drie bouwlagen; een magazijn, toonzaal en kantoorruimtes met een dakterras onder een grote luifel. De nieuwe toonzaal wordt twee keer zo groot als de huidige toonzaal in Obdam.

Het pand is ontworpen als een functionele, gesloten doos, geplaatst op een stoere plint van beton. Het kantoorgedeelte is aan de entreezijde juist weer heel transparant en open vormgegeven met een 11,5 meter hoge vliesgevel die aan beide zijden door levend groen ingesloten wordt.

In de onderbouw zijn de functionele openingen met een grote laadkuil ontworpen en de bovenbouw is uitgevoerd in een antracietkleurige sandwichbeplating met reclame uitingen en daglichtopeningen.

Het pand krijgt een duurzame installatie met een lucht-water warmtepomp voor o.a. de verwarming. Daarnaast komen er ook ruim 1.400 zonnepanelen op het dak te liggen. Hiermee wordt de fossiele energie behoefte volledig gecompenseerd (BENG 2 = 0). Hiermee is Richmond Interiors volledig voorbereid op een toekomstige duurzame bedrijfsvoering!!!

Betrokken partijen:  
Opdrachtgever: Richmond Interiors, Obdam
Architect: Breddels Architecten, Heerhugowaard
Aannemer: Bouwbedrijf Van Stralen, Heerhugowaard
Constructeur: Bouwkundig Adviesburo Schagen b.v., Schagen
Brandadviseur: CBRA bv, Sneek
Staalbouw: Staalbouw van der Most, Schuinesloot
Dak- en gevel: Toes Montage, Schagen
Betonwerk: De Jong Ursem, Ursem
Installaties: Klaver Giant Groep, Obdam
Loodgieter: L.F. Stam en Zn B.V., Warmenhuizen
Vliesgevels, kozijnen: Intal, Opmeer
Kraanverhuur: Rene Bruin Kraanverhuur, Oudkarspel
Schilderwerk: Matena Schilderwerken, Obdam


Lees meer over Richmond Interiors, Heerhugowaard